Miért vagyok örök elégedetlen?

Miért vagyok örök elégedetlen? 

 

Vannak olyan emberek, akiknek hiába van meg mindenük, mégis boldogtalanok. Elérték, hogy szép házuk, autójuk és jó munkahelyük legyen, gyönyörű családdal büszkélkedhetnek, mégis az az érzésük, hogy valami hiányzik az életükből. Mondjuk ki az igazságot: örök elégedetlenek. Persze egy bizonyos szintig egészséges, ha az ember többre, szebbre vágyik, hiszen ez hajtja előre. Motivált, vannak céljai, amiért érdemes nap mint nap küzdenie és ez jó érzéssel tölti el. A probléma ott kezdődik, amikor valaki nem tud egy percre sem megállni, hanem csak hajtja a szekeret, míg az élet el nem megy mellette.

 

Az örök elégedetlenek két csoportra bonthatóak: az első, akik sok mindenre vágynak, de semmit sem tesznek érte, a második pedig azok, akik túl sokat tesznek meg az álmaik megvalósításáért és képtelenek leállni. A közös bennük viszont az, hogy egyikőjük sem tudja értékelni azt, amijük van.

 

Az örök elégedetlenségnek több oka is lehet:

 

1. Állandó hasonlítgatás

 

Mert a szomszédé szebb, mert a barátnőmnek jobb az élete, mert a sztároknak álom életük van, mert annak az anyukának ügyesebb a gyereke, mert neki jobb a munkahelye stb. Ugye ismerős?

De el kell áruljam, hogy hiába hasonlítgatod magad másokhoz, mindig is lesznek olyan emberek a földön, akik jobban élnek nálad, és azt se felejtsd el, hogy rengetegen élnek sokkal rosszabbul is, mint Te. Bár ez nem biztos, hogy vigasztal, de azért próbálj meg néha belegondolni abba, hogy milyen jó, hogy van mit enned, innod, van fedél a fejed felett, munkád, családod és ami a legfontosabb: egészséged.

Mérges ügyfél

2. Társadalmi elvárások

 

Eszméletlenül nagy nyomást tud gyakorolni az emberre a társadalmi elvárás. Valahol a szíved mélyén biztosan Te is érzed, hogy mikor, épp, hol kellene tartanod az életben, de amikor folyamatosan ezt kell hallgatnod a környezetedtől, az igencsak meg tudja mérgezni a hétköznapokat. A tipikus kérdések pedig ezek: mikor lesz már saját lakásod? Miért nincs még autód? Miért nincs tartós kapcsolatod? Mikor lesz az eljegyzés, esküvő? Mikor lesz már babátok?

Fontos, hogy próbáld meg ignorálni ezeket a kérdéseket és ha kell, mondd meg finoman az ismerőseidnek, hogy szeretnéd kerülni ezeket a témákat. Ne hozz meg rossz döntéseket csak azért, mert az adott életkorodban éppen az az elvárás. Hallgass az ösztöneidre, hiszen egyedül csak Te tudod, hogy Neked mi a jó!

 

3. Túlzott maximalizmus 

 

Mit is jelent ez pontosan? Hogy túl magasak a magaddal szembeni elvárások. Ennek hátterében legtöbbször bizonyítási vágy és megfelelési kényszer áll. Ezzel az a probléma, hogy akinél ez jelen van, az úgy gondolja, hogy csak akkor szerethető és értékes, ha maximálisan jól teljesít. Saját magának kiköti, hogy nem hibázhat, hiszen önértékelése a saját teljesítményétől függ. Ha pedig negatív kritikát kap, azt szinte képtelen feldolgozni. A maximalista emberek általában olyan magasra helyezik a lécet, amelyet szinte lehetetlen átugorni, így örök elégedetlenség és önbizalomhiány fogja gyötörni, boldogság helyett.

 

4. Felgyorsult világ

 

Mióta egyre modernebb a technológia, több inger ér minket, amely egy idő után feszültséget okozhat. Mivel az életünk túl gyorsan zajlik, így nincs időnk feldolgozni mindazt, ami velünk történik. Egyik lehetőségből ugrunk a másikba, miközben a jelenlegi történteket nem tudjuk megemészteni.

A rengeteg munka és teendők miatt nem szentelünk elegendő időt arra, hogy át tudjuk gondolni a jövőbeli terveinket, a jelenlegi problémák megfelelő megoldásait, így előfordulhat, hogy rossz döntéseket hozunk meg, amely hosszú távon elégedetlenséget okozhat. 

 

5. Közösségi média

 

Bár az eddigi négy pont is erősen befolyásolhatja az örök elégedetlenséget, mégis kijelenthető, hogy a fő kiváltó ok az a közösségi média lehet. A különböző online oldalakon mindenki a legszebb pillanatait osztja meg a nagy világgal, így hamar kialakulhat bennünk egy negatív érzés, hogy nekünk sosem lesz ilyen életünk. De ne felejtsd el, hogy ők is emberek. Ők sem tökéletes sminkkel vagy frizurával ébrednek fel és fekszenek le, és nekik is megvannak a problémáik a magánéletben, amelyet persze nem fognak megosztani Veled. Ha pedig nem tudnád, ők rengeteg időt töltenek el azzal, hogy tökéletes képeket készítsenek. Általában 100 képből egy sikerül igazán jól és még azt is ki kell dolgozniuk, majd gondolkozni a kiíráson. Ez akár több óra is lehet. Ha pedig Neked átlagos, de normális életed van, akkor nem ezzel fogod eltölteni a szabadidődet, hanem a barátaiddal, tanulással, vagy esetleg a kedvenc hobbiddal.

Apró lépések

MEGOLDÁS

 

Igyekezz tudatosan élni és használni a közösségi médiát. Mit is jelent ez pontosan?

Állj meg egy pillanatra, gondold át az életedet, szedd össze, hogy melyek azok a dolgok, amelyek Téged boldoggá tehetnek. Helyezd magadat előtérbe és ne a külvilágnak élj. Ne hagyd, hogy az a rengeteg, “perfekt kinézetű és életű” influenszer nyomást tudjon gyakorolni Rád. Ha legközelebb ilyet képet látsz, jusson az az eszedbe, hogy nincs tökéletes házasság, munkahely, kapcsolat, élet. 

Sajnos manapság a sikert külsőségekben mérik, de Te ne engedd, hogy ez a hullám magával sodorjon. A legnagyobb siker az a kiegyensúlyozott, harmónikus élet. Ehhez viszont elengedhetetlen az, hogy megtanuld értékelni azt, amid van. Hogy tudj örülni az apróságoknak, hogy tudd értékelni az egészséged, a munkahelyed, a családod, a nyaralási lehetőséget, minden évszak előnyét és szépségét, a párkapcsolatod, a hobbid. Annyira gyorsan megy az élet, hogy amikor csak lehet, állj meg egy kis időre és élvezd ki az adott pillanatot.

 

UI: Ne felejtsd el, a mai nap többé már nem ismétlődik meg, elégedetlenség helyett próbáld meg boldogan megélni a mindennapjaidat!

 

loader
Facebook Instagram