Milyen egy nárcisztikus férfi? Hogyan tudod felismerni?

Milyen egy nárcisztikus férfi? Hogyan tudod felismerni?

 

A legnagyobb probléma talán az, hogy ő maguk sem tudnak arról, hogy ebben a személyiségzavarban szenvednek, így nagyon nehéz felismerni őket. Legtöbbször lehengerlőek, magabiztosak, tele vannak önbizalommal.

Ha egyből nem is derül fény arra, hogy milyen emberrel van dolgod, egy idő után - ha képes vagy kívülről látni magad és a kapcsolatodat-, képes leszel felismerni azt, hogy nem a megfelelő férfi van melletted.

 

De melyek azok a tipikus jelek, amelyek egy nárcisztikus férfira jellemzők?
 

1. Hatalmas önbizalma van

Különlegesnek érzi magát, felsőbbrendűnek a többi embertől, és ezt nem is titkolja. Emiatt kiemelkedő figyelmet és bánásmódot igényel és ha ezt nem kapja meg, hamar megsértődik. Mindig neki van igaza, mindig mindenre van kifogás, (ésszerű és ésszerűtlen érvek is), még a saját hazugságát is elhiszi és kioktatja az egész környezetét.


 

2. Nem képes bocsánatot kérni

Mivel mindig neki van igaza, így sosem képes beismerni azt, ha hibázott. Rengeteget füllent csak azért, hogy ő legyen a nyertes egy vitában. Csak akkor ismeri el, hogy vétkes, ha már nem emlékszik arra, hogy milyen dolgokat állított korábban és belezavarodott a mondandójába.

nárcisztikus férfi
3. Sosem dicsér meg

Amíg ő igényli, hogy mindig mindenért megdicsérd, addig ő azon dolgozik, hogy hogyan vegye el az önbizalmadat. Mivel sosem ismeri el a munkádat, a tetteidet ezért szeretnél neki folyamatosan megfelelni és bizonyítani, ebben a pillanatban pedig belekerültél az ő kis hatalmi játékába. Te küzdesz azért, hogy végre dicséretet kapj tőle, ő pedig csak a hibát keresi benned, míg nem el nem hiszed Te saját magad is, hogy nem vagy jó ember, nem vagy képes semmire se és rajta kívül nem kellenél már a kutyának sem.


 

4. Fenntartják a tökéletes élet látszatát

Ha bárhol megjelensz vele, mindenki irigy lesz rád, hiszen azt gondolják, hogy a nagy Ő ül melletted. Jó a megjelenése, márkás cuccokban jár, menő autója vagy motorja van (pedig lehet, hogy csak hitelből van mindez), drága étterembe visz el és mindenkit megnevettet a környezetében, legyen szó eladóról, pincérnőről vagy az egyik ismerősödről. Folyamatosan a középpontban van a jobbnál jobb sztorijai miatt, így mindenkit lenyűgöz, aki csak a közelébe kerül. Éhezik a figyelemre, viszont ő már nem adja meg ezt másnak, esetleg csak a kapcsolat elején. Mások előtt viszont biztosan úgy bánik veled, mint egy királynővel.


 

5. Azt mondja, amit hallani akarsz

Ha úgy érzi, hogy besokalltál, rezeg a léc vagy épp csak megbántott valamivel, akkor biztosan előveszi az úri Én-jét, és egy gyönyörűszép csokorral vagy ajándékkal állít haza és kedves szavakkal halmoz el téged. Te pedig elolvadsz attól, hogy ő ilyen is tud lenni, és igenis megéri mellette lenni, hiszen egyszer úgyis meg fog változni.

 

De, nem! Ő nem fog megváltozni. Egy nárcisztikus személy taktikája az, hogy hatalmába kerítse a párját. Állandóan manipulálja, elnyomja, az önértékelését és önbizalmát pedig teljesen lerombolja. Lehet, hogy nem tudatosan csinálja, de ez igenis rossz egy nőnek, ezért érdemes időben észrevenni az intő jeleket, mielőtt tönkremenne idegileg.

loader
Facebook Instagram