A karácsonyi illatok eredete

Hangulatos illatok


Az emberek már évszázadok óta használnak különböző illatokat, hogy otthonukat még vidámabbá és különlegesebbé tegyék. Ez különösen igaz volt a téli időszakban, amikor a csendes és szagtalan hóesés élményét csak a kémények füstszaga törte meg. A legtöbb fűszer a korábbi századokban megbecsült kincse volt a konyhának, ugyanis csak a gazdagok engedhették meg maguknak az ünnepek kapcsán ma már természetesnek vett aromákat – „a borsos az ára” kifejezésünk is ehhez kapcsolódik. Szerencsére ma már könnyen hozzájutunk bármelyikhez, és az adventi időszak remek ismertetőjegyeivé váltak, összefonódva a hagyományokkal. 

 

 

A narancs felbukkanása

 

Ez az egzotikus, ma már egész évben fogyasztható gyümölcs többségünknek a karácsonnyal kapcsolódik össze – jogos a kérdés, hogy miért? Európában a télálló csemegék, mint az alma és a dió most is népszerűek, hiszen sokáig ezek számítottak értékes nassolnivalónak és vitaminforrásnak. 

Az arisztokrácia ugyanakkor felfedezte magának a kínai almának is nevezett narancsot, és télikerteket hoztak létre, amikben a citrusfélék egész évben illatozni és teremni tudtak – így télen ez kifejezetten nagy különlegességnek számított. Még a múlt században is ritka és értékes gyümölcs volt, karácsonykor pedig az asztal és a tálalás ékes díszeként gyönyörködött benne a család. Végül a C-vitamin bomba más citrusfélékkel együtt fokozatosan, de egyre elérhetőbb lett mindenki számára, és különböző adventi édességek és illatosítók meghatározó eleme lett. 

 

 

Gyógyír a szegfűszeg és a fahéj
 

Ha már az előbb a narancsról írtunk, lehet, némelyik olvasónak felötlik, hogy a gyümölcs héjába sokszor szegfűszeget szurkáltak gyerekként a nagyival. Ez nem véletlen: a szegfűszeg egy régóta alkalmazott fűszer, ami izgalmasan kidomboríthatja akár a sütemények, akár a húsok ízét. A naranccsal párosítva egy erőteljes, a karácsonyhoz köthető jellegzetes illatot hoznak létre. 

Nincsen ez másként a fahéjjal sem, ami rengeteg téli sütemény fontos alkotóeleme. Mindkettő gyulladáscsökkentő a népi gyógyászatban, segítenek felfrissülni és lehúzni a náthát – nem csoda, ha a téli időszakban ezért sűrűn alkalmazták őket.

 

 

Oh, szép fenyő, oh, illatos fenyő
 

Ez talán a legegyértelműbb illat, ami összefonódik a karácsonnyal – de vajon miért pont ez a fa? Több legenda lengi körül a témát, de talán a legegyértelműbb magyarázat az, hogy a fenyők többsége örökzöld, azaz egész évben gyönyörű zöld tűlevelekkel gazdagított. Magyarországon a német hagyományok által lett népszerű a karácsonyfa állítása. 


Ugyanakkor, mivel a környezetnek hosszú távon árt a szezonális fakivágás, sokan inkább műfenyőt választanak, lemondva ezzel a finom illatról. Nem kell azonban szomorkodni, mert rengeteg illatosító és olaj kapható, amely elhozhatja nekünk ugyanazt a hűvöskés illatélményt, amit úgy szeretünk! Vásárolhatunk vagy szerezhetünk emellett egy-egy igazi ágat is, amit hideg vízbe állítva használhatunk illatosításra, hogy felfrissítsék az otthoni levegőt.

 

Ezekkel az aromákkal a lakást üdébbé tehetjük, vagy vidámsággal és békével tölthetjük fel. Bátran alkalmazzuk azokat közülük, amik szívünknek kedvesek!

 

loader
Facebook Instagram