Parfüm trendek 2022/2023: Összefoglaló

FIFI Awards


Személyes döntés az, hogy valaki követi-e vagy sem a parfümtrendeket – ebben nincsen helyes vagy helytelen válasz. Vannak, akik ragaszkodnak az általuk ismert és szeretett illatokhoz, míg mások szeretnek új illatokat kipróbálni és figyelemmel követni az aktuális trendeket. Sok esetben korábbi illatszereket pedig nem gyártanak tovább, ilyenkor pedig különösen jó felfrissíteni a tudást arról, hogy a mindenkori pillanatban mik azok az irányok, amik közül tudunk válogatni.


 

Több oka is van annak, hogy miért érdemes követni a különböző parfüm trendeket:
 

  • Az egyik a naprakészség. Mivel évről évre változik a divat, fontos figyelemmel követni azt, hogy mik éppen a legújabb illatok, amelyek népszerűvé válnak.
  • Másrészt a személyes stílus kifejezése így mindig az aktuális trendek mentén határozható meg. A saját stílus és ízlés megmutatása segíthet kapcsolódni másokhoz.
  • Egy új illat egy új lehetőséget ad a felfedezésre: az izgalmas illatprofilok megismerésével akár olyan újdonsággal is találkozhatunk, amit máshogy nem valószínű, hogy megismertünk volna. 
  • A legfontosabb pedig talán az egyediség – mindenki szeretne valamivel kitűnni a többiek közül. A trendek követésével olyan különleges megjelenést adhatunk magunknak, ami még inkább segít kivételessé varázsolni minket. 


 

A FIFI Awards – mely tulajdonképpen a parfümök Oscar-díja – egy évente megrendezésre kerülő esemény, amely az illatszeripar kiválóságait ismeri el. A díjakat a Fragrance Foundation adja át, amely egy nonprofit szervezet, és az illatok művészetét és tudományát népszerűsíti. A FIFI-díjak az iparágon belül nagy tiszteletnek és elismerésnek örvendenek.

 

A FIFI Awards több különböző kategóriában kerül kiosztásra, a 2022-es díjazottak közül olvasható pár nyertes lentebb.

 

  • Az év női illata: Tom Ford - Soleil Brulant
  • Az év férfi illata: Christian Dior - Sauvage Elixir
  • Az év unisex illata: Gucci - The Alchemist’s Garden 1921 Eau de Parfum
  • Az év különleges parfümje: Tom Ford - Ebene Fume
  • Az év népszerű illata: Billie Eilish - Eilish
  • Fogyasztói választás, női: Gucci - Flora Gorgeous Gardenia Eau de Parfum
  • Fogyasztói választás, férfi: Burberry - Hero

 

A Fragrance Foundation számos más díjat is átad a FIFI Awards-on, köztük az életműdíjat és az Év parfümkészítője díjat. A 2023-as díjátadóra a szokásos tavaszi időszakban kerül sor.

 

Ha azonban máris szeretnénk többet tudni a 2023-as trendekről, a Bell Flavors and Fragrances szerint idén az olyan citrusos-gyümölcsös, virágos illatokat fogjuk keresni, amelyek jó érzést és hangulatot teremtenek. Ez követi azt a 2020 óta virágzó trendet, amely alapján a parfümöket már nem csupán a csábításért használjuk, hanem terápiás célból is.

Szintén a belső harmóniára, komfortra törekvő illatok közé fog tartozni minden puha, meleg jegy, amelynek stresszcsökkentő hatása van. Aki pedig szeretne jobban kapcsolódni a természethez, az a zöld, fás-mohás és friss jegyek közül fog találni számára megfelelő illatszert.

 

Míg 2022-ben az ásványos-fémes, valamint a tejes és teás illatjegyek domináltak, addig a Firmenich szerint 2023 egy optimista, lázadó újítást hoz magával. A Firmenich az év illatát, míg a Pantone az év színét szokta megválasztani, és közös projektjük ezek összehangolása volt. Ezek alapján az év színe a Viva Magenta 18-1750 lesz, melyet a sárkánygyümölcs ihletett. Eme ritka, egzotikus gyümölcs ezért biztosan fel fog tűnni az idei parfümkínálatok illatjegyei között is. 

 

Tom Ford parfüm

loader
Facebook Instagram