A leghíresebb Orrok – Alberto Morillas

Alberto Morillas

 

Amikor rabul ejt minket egy illat, ritkán elmélkedünk azon, hogy milyen összetevőkből áll össze a szeretett kompozíció, pedig egy-egy sikeres illat megszületéséhez akár több esztendőnyi kemény munkára van szükség. Ezt a munkát a parfümőrök végzik, akiknek munkájához kimagasló szaglóérzék, kreativitás és kifinomult stílusérzék szükséges. Kevés olyan szakma van a világon, amelyet ennyi titok övez, hiszen legtöbbünknek, csodálatraméltónak, mégis távolinak, kézzel foghatatlannak tűnik a parfümőrök munkája.

 

Érdekes tény, hogy bár természetesen kivétel akad, a legsikeresebb, leghíresebb parfümőrök a férfiak közül kerülnek ki. Néhány kivételes tehetséggel bíró művész kiemelkedik a parfümőrök közül. Napjaink talán legismertebb és legfoglalkoztatottabb „orra” Alberto Morillas, akinek  kézjegye felismerhető illatkompozícióiban, és akinek a kegyeiért a legnagyobb divatcégek állnak sorba.
A világhírű művész a spanyolországi Sevillában látta meg a napvilágot 1950-ben. Első kézzelfogható ihletést a parfümkészítés felé a világhírű Vogue magazin  Jean-Paul Guerlain francia parfümőrről szóló cikke adta meg a nyitott fiatalember számára, akinek első illatélménye édesanyja Rochas Femme üvegje és édesapja hajtonikjának illata volt.

 

Önmagát Morillas leginkább „saját képzettségű” illatszerészként aposztrofálja, de koránt sem mondható képzetlennek szakmai tekintetben, hiszen illattanulmányait a genfi ​​School of Beaux Arts-ban kezdte, majd 1970-ben csatlakozott a világhírű vegyipari cég, a Firmenich csapatához, ahol számtalan csodálatos illatkompozíció került ki értő kezei közül. Első igazi szakmai elismerését az 1975-ben megjelent Must de Cartier alkotásával szerezte, amikor a nagynevű ékszercég rábízta első illatának megkomponálását.

Az elhivatott parfümőr nyitott a más szakemberekkel történő, számára építő hatással bíró munkakapcsolatokra. Ennek az alkotófolyamatnak kiváló példája az 1994-ben a Calvin Klein divatcég részére elkészített ikonikus illat a CK One létrehozása, melynek elkészítésében Harry Fremont volt segítségére. 1995-ben a spanyol parfümőrzseni megalkotja a tavaszi eső utáni virágok fényes illatát idéző Pleasures-t az Estée Lauder cég számára.

 

A következő évben az Armani divatház megkeresésére ajándékozta meg a világot a művész két felejthetetlen kompozícióval, az Acqua di Gio és az Acqua di Gio Pour Homme egyaránt felejthetetlen alkotások.

Nem sokkal később, a japán Kenzo céggel együttműködve valódi illatklasszikus született, mely nagyban befolyásolta a 2000-es évek illatirányzatát. A Kenzo márka jellegzetes egyediségét és Japán autentikus elemeit ötvöző, Flower by Kenzo kétségkívül Alberto Morillas egyik legszebb kompozíciója.

Az évek során a legtöbb neves divatcég számára készített a Mester illatkreációkat. Feltétlen meg kell említeni a felejthetetlen együttműködést a luxus ékszergyártó céggel a Bvlgari-val, melynek nyomán a csodaszép Omnia-val , majd az Omnia Crystalline-el minden idők legkelendőbb parfümjei lettek megalkotva.


Alberto Morillas és parfüm


Több sikeres illat kompozíció mellett, a kanadai származású topmodell Linda Evangelista által népszerűsített, a Moschino cég által piacra dobott, formabontó, tisztitószeres flakonba zárt csomagolású Fresh Couture szintén a neves parfümőr alkotása. A világhírű Versace cég több alkotása, többek között a ragyogó Bright Crystal is az igen aktív művész keze nyomát dicséri, de a designer illatok mellett nevéhez számos művészi, niche parfüm is kötődik. 

1997-ben Morillas és felesége elindította a Mizensir névre keresztelt igen sikeres illatos gyertya sorozatát, de a patináns Penhaligon's- céggel együttműködve Alberto Morillas saját illatszercéggel is bír. parfümök királyaként is emlegetett Morillas alkotói munkája elismeréseként, számos szakmai díj mellett 2003-ban elnyerte a rangos François Coty-díjat.

loader
Facebook Instagram