Cigaretta versus illatszerek

 

Pipázó férfi

Habár a cigarettázás egyre inkább visszaszorul, a magyar társadalom jelentős része továbbra is napi szinten akár több szál cigit szív el (a KSH 2019-es adatfelvétele alapján a 18-34 év közöttiek 31,7%, a 35-64 évesek 28,7 százaléka naponta dohányzik). A cigizés káros hatásairól már több egészségügyi kutatás hozott feltáró bizonyítékokat – az egyik tünet például a szaglás eltompulása vagy akár teljes elvesztése lehet. Ráadásul a füst szaga nemcsak a ruhákba, hanem a bőrbe is beivódik, és ezt a specifikus hatást nagyon nehéz elnyomni. Egyesek parfümökkel igyekeznek hatástalanítani a cigarettaszagot – de ez vajon lehetséges?


 

A kevésbé szerencsésebb megoldások

 

Sokan úgy próbálnak küzdeni a kellemetlen szagokkal, hogy nyakon öntik magukat nagyon erős kölnikkel és parfümökkel. Ez azonban nem nyújt valódi megoldást, hiszen az erős illatok mind a viselőjének, mind a környezetének szó szerint csak fejfájást okoznak. Emellett senki nem tartózkodik szívesen olyan ember közelében, akiből áradnak a mindenféle keveredő illatok, amik össze sem illenek egymással.

 

Ha már ragaszkodsz a parfümhöz, fontos tudnod, hogy a cigarettázást ez nem tudja teljes mértékben leplezni. Persze, az is izgalmas megoldás, ha eleve egy dohány illatjegyű parfümöt választasz, mint a férfiaknak készített Dolce&Gabbana - The One vagy a Gucci - Pour Homme, esetleg az unisex Tom Ford - Tobacco Vanille. Ezekhez a készítményekhez magas minőségű, fermentált dohányleveleket használnak fel, amelyeknek az eredménye általában édeskés-fás hatású. Ez az eljárás különbözik a kifejezetten szivarozáshoz vagy cigizéshez előkészített dohánylevekétől, és emiatt is eltérő a két illat egymástól.

 

Ugyanakkor a dohányt az illatvilág már ritkábban alkalmazza, hölgyeknek szánt parfümökben is egyre kevésbé fordul elő – és persze nem elhanyagolható szempont, hogy az illatkompozíció tetszen neked is, és ne csupán azért használd, mert takarózni szeretnél vele. Éppen ezért, ha eddig csak parfümmel próbáltad semlegesíteni a cigiszagot, az esélyesen nem volt elég. 


 

Amit tehetsz, hogy elnyomd a cigiszagot

 

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kevésbé érződjön rajtad a dohányfüst, de fontos: teljesen kiikatni csak a leszokással lehetséges.
 

  • Rendszeres tisztálkodás: A napi szintű tusolás, akár hajmosás és fogápolás segíthetnek tompítani az állandó cigiszagot.
  • Mosás: A ruháidat mosd természetes összetevőjű mosószerekkel, és néha egy kis fehérecet sem árthat a kevésbé kényes daraboknak.
  • Szagsemlegesítés: A rendszeres szellőztetés mellett válassz a lakásodba olyan légfrissítőket, amik semlegesítik a kellemetlen szagokat.
     

Használd a fenti tippeket a cigarettaszag hatékony semlegesítéséhez, hogy bárkivel is találkozol, mindig a legjobb formádat hozhasd!

 

 

 

loader
Facebook Instagram