Hogyan teszteljük az illatmintát, ha parfümöt vásárolunk

Egy parfümériába betérve egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha meg akarjuk találni a számunkra legideálisabb illatot több száz termék közül. Ráadásul egyetlen parfüm összetétele akár 50 vagy 100 komponensből is állhat. Tesztelésnél még az első 3-4 típus illatát csak-csak érezzük, de ezt követően valahogy elveszünk az illatfelhők között. Érdemes még vásárlás előtt leszűkíteni a kört azzal, hogy nagyjából behatároljuk milyen illatok jöhetnek szóba. Az édes, gourmand parfümök jönnek-e be leginkább, vagy a citrusosabbak, esetleg a fűszeres, gyümölcsös vagy fás esszenciák állnak-e hozzánk a legközelebb.

 

Az itatóspapír használata:
 

Az összetevők illékonysága három rétegre osztható. Első szaglásnál a felső regisztert érezzük, ezt szinte azonnal, már ahogy levesszük a kupakot, majd a középsőt, és legkésőbb az alsó regisztert. Ezután el kell telnie némi időnek, hogy a kivonat teljes egésze összeálljon. Éppen ezért vannak kihelyezve az itatóspapírok egy parfümériában, mert az illatregiszterek ezen a felületen kiválóan fel tudnak szabadulni. Teljesen más lesz az elemzés hatása, mintha csak az üvegbe szagolnánk mélyen bele. Egyébként az sem mindegy, hogy az itatóspapírt milyen módon alkalmazzuk. Hiedelmekkel ellentétben nem szabad rázogatni, hanem hagyni kell, hogy az egyes illatkomponensek a saját tempójukban párologjanak el. A szakértők már tudják, hogy a legjobb, ha belemártják a papírt az üveg belsejébe, és pár perc elteltével már érezni is fogják a regiszterek együttes aromáját.

Mi történik, ha nem érezzük az illatot?

 

Ne ijedjünk meg, ha úgy érezzük, hogy az illat nagyon hamar elillan, elképzelhető, hogy az csak a felső regiszter volt, léteznek olyan alapillatok, amelyeket csak egy óra elteltével lehet érezni, viszont akár napokig is jelen vannak az érintett területen.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem érzünk semmit, és ez gyakran felmerülő probléma, akkor előfordulhat, hogy egészségügyi gondok vannak a háttérben, amivel mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni. Sajnos manapság az allergia okoz hasonló tüneteket, de egy orrsövényferdülés miatt is veszíthetünk a szaglásunkból. Egy munkahelyi üzemorvosi vizsgálat során is fény derülhet a probléma forrására, hiszen az orvos legtöbbször egy általános vizsgálattal kezdi felmérni egészségi állapotunkat, de ellátogathatunk a háziorvosunkhoz is.

loader
Facebook Instagram