Parfüm alapanyagok – a luxus parfümök világa!

Nem is gondolnád, hogy a parfümgyártás során milyen, szinte az arany áránál is drágább alapanyagokat használnak fel, amelyeknek előállítása szinte embert próbáló feladat. Elgondolkodtál már azon, hogy a kedvenc virágos parfümödben az oly nemes és kifinomult írisz illata milyen nehezen és komplikált módon előállított alapanyagból származik? Nem csak hogy nehéz kinyerni az írisz törékeny illatát, hanem az sem mindegy, hogy a növény mely részét használják fel, hiszen az itthon nősziromként ismert, és kiskertekben oly gyakran előforduló írisz virágának illata igen halvány, ellenben a gumójából kinyert zsír igen értékes és intenzív illatú. Viszont nagyon nehezen előállítható, és nem mindegyik írisz alkalmas rá, hogy illóolajat nyerjenek belőle. Grasse, a parfümgyártásról elhíresült francia kisváros éppen azért vált a parfümvilág egyik központjává, mert klímája tökéletesen alkalmas arra, hogy különleges, nemes íriszeket termesszenek a vidékén, és az erre specializálódott parfümalapanyagot gyártó cégek nem kis erőfeszítés révén állítják elő az így rendkívül értékessé váló íriszgyökér zsírt. Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb íriszes illatot a Prada parfümháznak köszönhetjük: az Infusion d’Iris titka abban rejlik, hogy tökéletesen adja vissza az íriszgyökér finoman földes, zöld karakterű, tiszta jegyét. Most már sejtheted, hogy milyen luxus parfümöket tudsz beszerezni, ha odafigyelsz arra, hogy a minőségi parfüm alapanyagokat tartalmazó parfümöket válaszd.


Rózsa illóolaj
 

Habár a rózsát tartják a parfümalapanyagok királynőjének, nem kis tudás kell ahhoz, hogy a nyers rózsaolajból élvezhető és elegáns parfümillat legyen. A bolgár rózsa erre a legalkalmasabb, éppen ezért Bulgária egyes részein rózsaültetvényeken termesztik a legszebben illatozó rózsákat, melyeknek szirmait kézzel, óvatosan szüretelik le, így az igazán luxusparfümökben csak bolgár rózsa jelenik meg, mint alapanyag. Rengeteg parfümben található meg a rózsa, mint alapanyag, talán könnyebb azt felsorolni, hogy melyikben nem található, mint azt, hogy melyikben van. A keleti, orientális illatok egyik fő összetevője, mely mellé ha oudos és fűszeres vagy bőrös akkordokat, akkor egy rendkívül intenzív, karakteres illat lesz a végeredmény. Ma rendkívül népszerűek ezek a karakteres rózsás jegyek, nem csoda, hogy a legtöbb designer illatház is kísérletezik a maga kulcsdarabjával. Valentino Donnaparfümje is azon rózsás-bőrös illatok közé tartozik, amely nem a mostanság divatos édes-gyümölcsös vonalat képviseli, hanem bátran hirdeti a rózsa vadabb, femme fatale oldalát is.


Szarvasgomba, kaviár
 

Gondolom, te is próbáltál már olyan parfümöt, amelyben egy-egy étel illata köszönt vissza. Látszólag ellentmondásosnak tűnik, hiszen ki szeretne ételszagú lenni, de nyugalomra intek mindenkit: az, hogy egy nyersanyag (ami egyébként ehető) megjelenik, mint parfüm összetevő, az nem azt jelenti, hogy konyhai szagokat áraszt, ellenkezőleg. Ma már ultra divatos olyan parfümöt gyártani, amelyben meghökkentő, mi több, furcsának tűnő alapanyagok fedezhetők fel. Azt már tudjuk, hogy a karamell, praliné, csokoládé szinte minden második parfümben jelen van, de gondoltad volna, hogy a szarvasgomba is igen népszerű parfümalapanyaggá vált? És milyen drága! A luxuséttermek is csak minimális szarvasgombát tudnak szervírozni, a parfümökben pedig valóban a legexkluzívabb darabokban van jelen. Az egyik legnépszerűbb kult parfüm is tartalmaz szarvasgombát, és nem nehéz kitalálnod, hogy a divatvilág fenegyereke, a folyton meghökkentést kiváltó Tom Ford volt az, aki a Black Orchid parfümbe belecsempészte a luxusgombát is. Viszik, mint a cukrot, és nem csak azért, mert trendi, hanem mert valóban rendkívül izgalmas, gazdag illatú parfüm.

Mi jut eszedbe, ha azt mondom, hogy tipikusan a felső tízezer ínyenc étele, grammja drágább, mint az arany, és csak a legexkluzívabb helyeken fogyasztható? Eltaláltad, ez a kaviár. Annak ellenére, hogy a kaviár konkrétan bizonyos halak ikrája, rendkívül népszerű a luxuséttermekben, és fogyasztása pezsgő és halk szalonzene mellett a leginkább ajánlott, persze nyakig puccos, drága ruhában. Nos, Thierry Mugler, aki nyughatatlanul keresi azt, ami szokatlan és polgárpukkasztó, fogta magát, és a 9 éve debütált Womanity parfümjének egyik fő alkotóelemévé tette a kaviárt. Gondolnád, hogy halszagú lett így a parfüm? Egy cseppet sem! Ellenben csodásan képezi le a tenger sós-vizes akkordját. Megosztó illat, hatalmas rajongótábora van, ugyanakkor sokan nehezen fogadják be ezt a – valljuk be – érdekes illatot.


Gyöngyvirág illóolaj 
 

Képzeld el, hogy kora tavasszal azt erdőt járva csodás gyöngyvirág illat csapja meg az orrod, és azonnal tudod, hogy a közelben hol találod meg a fehéren ragyogó növényként, amelynek illatát jó pár méterig képes elvinni a szél. A legtöbb légfrissítő, illatgyertya, öblítő kapható gyöngyvirág illatban, mondhatjuk, hogy a rózsa mellett az egyik legkedveltebb virágillatunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy magából a növényből képtelenség kinyerni illóolajat, lehetetlen természetes úton palackba zárni az illatát, annak ellenére, hogy milyen intenzív aromájú. Edmond Roudnitska parfümőr nevéhez köthető az első igazi gyöngyvirágos parfüm megjelenése. Roudnitska volt az, aki laboratóriumi körülmények között, hosszú évek alatt, több száz komponensből alkotta meg a gyöngyvirágot tökéletesen imitáló vegyületet, s építette bele minden idők legszebb és legnépszerűbb gyöngyvirágos parfümjébe. A Dior Diorissimo az 1950-es évek nagy szenzációja volt, hiszen akkoriban a nehéz, orientális illatok voltak népszerűek, és a Diorissimo üde, friss, zöld, törékeny illat szó szerint friss fuvallatként újította meg a parfümtrendeket.

Kecskeszőr, hódszír, tengeri csillag, kóla, tej, gomba, motorolaj, égett gyufa, puskapor, forró vas, homok, nedves kavics, uszadékfa, tinta, sár, állati váladékok, sőt embervér vagy éppen emberi testnedvek illata ma már mind-mind előfordulhat parfümökben, melyeknek illatát nehezen izolálja az orrunk, de kis mennyiségben, visszafogottan érdekes, izgalmas csavart visznek bele a kompozícióba. Játékos kedvű parfümrajongó társaimnak szívből ajánlom, hogy kutassa fel ezeket a parfümöket, böngéssze a parfümösszetevőket, mert igen izgalmas olfaktív élményekben lehet részük!

 

loader
Facebook Instagram