5 tipp a pihentetőbb alváshoz

 

Ágyban fekvő nő


Egyesek szerint az alvás elpazarolt idő – ám mennyire nincsen igazuk! Ahogyan a telefonodnak is szüksége van arra, hogy feltedd töltőre, és akár újraindítsd vagy kikapcsold egy időre, úgy a szervezeted is igényli a pihenést. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segíti a nap közbeni eseményeket megfelelően feldolgozni, és az aznap tanult vagy felismert információkat elraktározni az emlékezetben. Ha te is megoldást keresel arra, hogy miként aludj még jobban, olvasd tovább a cikket!


 

1. Stresszkezelési technikák elsajátítása

 

Számos alvászavart az okoz, hogy az egyén nem képes a helyén kezelni a stresszfaktorokat. Mindig lesz olyan, hogy valami kiborít, vagy egyenesen a földbe döngöl, de stresszmentes életet nem reális elvárnod. Helyette érdemes olyan módszereket elsajátítani, amik mentén a distressz helyzeteket megértheted, és azokból egy motiváló, eustressz érzetet keltő állapotot formálhatsz. Ilyen az autogén tréning vagy a tudatos jelenlét eszköztára, a jóga és a rendszeres sport egyaránt segíthetnek hosszabb távon abban, hogy a mindennapi stresszel szemben hatékonyan vedd fel a harcot.

 

2. Napirend kialakítása

 

Nemcsak gyermekkorban, de felnőttként is fontos, hogy legyen egy mindennapi rutinod, ami téged szolgál. Amennyiben teheted, törekedj arra, hogy egyező időszakokban ébredj és menj aludni, így a szervezetedet segíted az alvás előtti állapot felkészülésben. Ráadásul a fix napirend egy olyan kiszámíthatóságot hoz a mindennapokba, ami csökkenti a stressz szintet.


 

3. Kerüld az erős ingereket!

 

Közvetlen alvás előtt már ne fogyassz nehéz, fűszeres vagy csípős ételeket. Ezek ugyanis hiába hatnak a paraszimpatikus idegrendszeredre, az alvás során a szervezeted ezen anyagok lebontásával sokkal lassabban és kevésbé produktívan tud csak megküzdeni, így energiát von el a regeneráló alvás lehetőségétől. Ugyanígy a túlzott mértékű cukor, alkohol fogyasztása sincsen jótékony hatással a testedre, hát még a cigaretta vagy a koffein – ezeket az esti órákban még inkább kerüld! 


 

4. Csendesedj el!

 

Ne csak a redőnyt vagy a sötétítő függönyt húzd le – segíts a szemhéjaidnak is lecsukódni! A lefekvés előtti órákban már ne használd az elektronikus eszközeidet. Habár a kékfény teória megdőlt és - jelenlegi tudásunk szerint - mégsem zavarja meg az alvást, sokkal inkább a social media okozta érzések miatt érdemes letenned a telefont vagy a tabletet. A játékok szintén nem képesek lenyugtatni az elmédet. Állítsd át éjszakai üzemmódra az eszközöket, és próbálj meg olyan eseményekre visszagondolni (akár a napodról, akár más korábbi vagy várt élményekre fókuszálva), amik segítenek megnyugodni. 
 

 

Ágyban fekvő nő kutyával


5. Használj segédeszközöket

 

Nyilván nem mindegy, hogy valaki a belváros közepén lakik, vagy egy kevés lakosú, csendes településen hajtja álomra a fejét. Amennyiben zavarnak a különböző hangok vagy fények, használj szemmaszkot és füldugót. Egyes illóolajok - mint a levendula - nyugtató hatást fejtenek ki: ezeket akár a párnahuzatra is cseppentheted, vagy használj párásítót. 

 

Teremtsd meg a számodra ideális körülményeket a hálószobában, és hidd el, hamar azt fogod észrevenni, hogy sokkal kipihentebben ébredsz fel, mint a fenti javaslatok használata előtt!

 

loader
Facebook Instagram