Női Jean Patou parfüm

A francia származású divattervező parfümjeit nemigen találjuk meg az ismert parfümériák vagy duty free üzletek polcain. Akik ismerik az ő parfümjeit, bizonyára az átlag fölött érdeklődnek az illatok iránt. Kit rejt mégis a név, akinek egyik parfümje a világon az örökös eladási listák ezüstérmese? Ő Jean Patou.

A Jean Patou parfümök története

Jean Patou imádta a nőket, és még 1925-ben megalkotta első parfümkollekcióját,amelyet szokatlan módon a szőkék (Que Sais-Je?), a barnák (Amour-Amour) és vörösek (Adien Sagesse) számára készített. Az újítások mindvégig meghatározták életét, az ő nevéhez fűződik az első önbarnító testápoló elkészítése is (1927). Joy nevű illatát azzal a szándékkal készíttette, hogy az mindenkor a legmesszemenőbb luxust és időtlenséget sugározza. A Joy illat egy igazán komplex és felejthetetlen kreáció, amelyet Henri Alméras készített. Érdekesség, hogy az egyik fő illatjegy, a jázmin több mint 10.000 virág felhasználásával került a parfümbe. A Joy illat rendkívül intenzív, virágos illat, amelyben a jázmin mellett megtaláljuk a tubarózsát, a zamatos bolgár rózsát, az ylang-ylangot, valamint a körtét és a zöld jegyeket is. Ez tehát a parfüm, amely a mindenkori eladások alapján a Chanel No5 után a második legjobb a világon. Az illat rajongója volt többek között Jackie Kennedy is és Marilyn Monroe is. A parfüm üvege egy letisztult forma, sajátossága a nyakán körbefutó aranycérna. Másik jelentős illata az 1000, a hatvanas évek végén készült Jean Kerléo által, ő készítette az Eau de Patou illatot is. Megőrizve a Joy illat üvegét egy frissebb, gyümölcsösebb világot tár elénk a 2002-ben megjelent Enjoy, amely címkéjén ez "En" szinte a háttérben húzódik a Joy mögött, utalva ezzel az örök klasszikusra. A Jean Patou egy régi, neves parfümház, első illatának megjelenésétől a legújabb illatig több mint 90 év telt el, a Patou ilaltok száma több mint ötven, és olyan neves a parfümőröknek köszönhetjük ezeket, mint például a már korábban említett Henri Alméras, Jean Kerléo, vagy Jean-Michel Duriez, vagy Guy Robert.

Érdekességek Patou életéből

A kis Jean tehetős családba születik, a franciaországi Normandiában, a 19. század végén. A család stabil anyagi háttere lehetővé teszi számára, hogy azzal foglalkozzon, ami őt a legjobban érdekli, a divattal: a 20-as évek elején Párizsban nyit divatüzletet, ahol elsősorban szőrmékkel foglalkozik. Stílusa merész és innovatív, kifejezetten szenzáció lesz, amikor az 1921-es Wimbledon-i teniszbajnokságra az egyik versenyzőt félhosszú pamutszoknyába, térd alá gyűrt zokniba öltözteti, fejére pedig narancssárga színű pántot tervez. Ő volt az első tervező, aki mindig először a sajtó számára mutatta be a munkáit, és tőle származik a ruhákba címkeként bevarrt márkajelzés is. Stílusát a kubizmus és az art deco határozza meg. Divatkollekcióját 1925-ben sportruhák gyártásával bővíti ki, és a különböző sportokhoz speciális ruhákat ajánl, megteremtve ezáltal a sportban is a divat-szemléletet.

loader
Facebook Instagram