Női Puma parfüm

A leghíresebb PUMA története!

A PUMA egy német sportcipő és -ruhamárka, amelyet 1948-ban alapított Rudolf Dassler. Érdeklődése az atlétikai cipőgyártás iránt az I. világháborúból való visszatérésével kezdődött. A Dassler Brothers termékeiket anyukájuk mosodájában kezdték gyártani. A cipőket először 1928-as olimpián viselték, és ezek voltak az első olyan sportcipők, amelyek szegecsekkel és tüskékkel voltak felszerelve. Lina Radke-Batschauer, 800 méteren indult és nyert aranyat PUMA cipőjében.

Egy újabb olimpia, ami meghozta a világhírt a PUMA-nak
1936-ban a Dassler testvérek mintákat vittek az 1936-os berlini olimpiára, ahol meggyőzték Jesse Owens amerikai sportolót, hogy versenyezzen PUMA-ban. Ez lényegében az afro-amerikai sportoló első atlétikai támogatását jelentette. Owensnek az 1936-os olimpiából származó négy aranyérme erősítette a cég hírnevét, és a sportolók szerte a világon a Dassler Brothers cipőjét keresték.
A Dassler testvérek a II. Világháború után estek ki a piac véráramlásából. Adolph és Rudolf feloszlatta a Dassler Brothers cipőgyárat és mindkettő rivális cipőgyártó társaságot alapított. Adolph testvér az Adidas atlétikai cipőcéget alapította, szintén Herzogenaurachban, ahol Rudolf Dassler a cégnevet "Ruda"-ra (kereszt- és utóneveinek hibridje) változtatta, de a cég nevét 1949-ben Puma-ra keresztelte át.

Az eredeti logón a puma átugrott a "D." betűn. A Puma cipő és ruházat ma megkülönböztető védjeggyel van ellátva, az úgynevezett "Form stripe" néven ismert, amelyet 1958-ban vezettek be.
A cég kezdetben a futballcipőt tervezett és az első labdarúgó-cipőt, az "Atom" -ot 1948-ban gyártották. A cég első csavaros csavarjaival ellátott 1952-ben a "Super Atom" volt. A sportolók a Puma cipő viselésével tovább erősítették a márka hírnevét, miközben figyelemre méltó atlétikai eredményeket értek el. Az első háború utáni cél Nyugat-Németországban az volt, hogy mindneki Puma stoplisban focizzon. A Puma első olimpiai győzelme 1952-ben érkezett, akkor amikor a férfi 1500 m-es győztes, Josy Barthel, luxemburgi sportoltó Pumában lépte át a célvonalat. Pelé 1962- ben, karrierje kezdetén PUMA-ban sportolt.

Az 1970-es FIFA-világbajnokság kibékítette a Dassler testvéreket. Mindketten megállapodtak abban, hogy nem szponzorálják Pelét, ám a PUMA mégis egy titkos megállapodást kötött, amelynek eredményeként Pelé a döntő mérkőzésen PUMA cipőt viselt a televíziós nézők milliói előtt. A PUMA “királyi” futballcipője legendás, sok világkupa játékos viselte. A PUMA King különleges, 40. évfordulója alkalmából kiadott King XL nevű kiadását 2008-ban készítették. A cég cipőt és ruházati cikket is készített olyan olimpiai futóknak, mint Usain Bolt, és olyan figyelemre méltó tenisz sportolóknak, mint Boris Becker és Martina Navratilova.
Rudolf Dassler 1974-ben elhunyt, és a társaság fiainak, Arminnak és Gerdnek az irányítása alatt maradt. A PUMA 1986-ban nyilvános részvénytársasággá vált és 1989-ben a többségi részesedést egy svájci üzletember vásárolta meg. PPR francia luxuscikkekkel foglalkozó társaság megszerezte a Puma többségi részesedését.
A Puma illatanyagokat a Procter & Gamble céggel együtt gyártják. A férfiak és a nők parfümjeinek gyakran sport témájú csomagolása van és ezeket gyakran hivatásos sportolók hirdetik vagy támogatják.

A Puma Designer több tucat parfümöt dobtak eddig piacra. A legelsőt 2002-ben mutatták be. Az illatok illatosítója Nathalie Gracia-Cetto.

loader
Facebook Instagram